Sisteme Control Acces

Au rolul de a restrictiona si monitoriza accesul in cladiri sau doar in anumite incaperi. Sistemele de control al accesului pot fi sisteme simple, stand-alone, sau mai complexe, legate intr-o retea, generand astfel rapoarte sau chiar pontajul personalului.
Pentru controlul riguros al personalului şi/sau valorilor pe anumite trasee prestabilite vă recomandăm introducerea unui sistem de control acces. Sistemele de control acces pot fi folosite atât pentru a împiedica pătrunderile neautorizate în anumite spaţii, cât şi pentru a ţine evidenţa persoanelor care au acces în anumite încăperi.
Soluţia cea mai des adoptată constă în utilizarea de tastaturi cu cod de acces, cartele de proximitate, cartele magnetice, cititoare biometrice si implementarea unui software adecvat pentru controlul fluxului de personal şi/sau valori.
Sistemele de control al accesului şi-au dovedit deja utilitatea şi eficienţa în multe domenii de activitate:
  • în numeroase întreprinderi pentru pontajul salariaţilor;
  • în urmărirea accesului maşinilor în parcări;
  • pentru prevenirea accesului neautorizat în anumite încăperi;
  • pentru accesul în camerele de hotel.
Subţiri, de dimensiuni reduse cartelele sunt deja folosite în lumea întreagă ca act de identitate, carnet de conducere, legitimaţie de serviciu etc. Utilizarea lor în cadrul sistemelor de control al accesului elimină în unele situaţii clasica cheie şi oferă un grad sporit de securitate datorită numărului mare de coduri.
Acelaşi număr mare de coduri se poate obţine şi prin combinaţii de cifre apăsate la o tastatură sau mai mult decât atât, prin corelarea unui cod numeric cu o cartelă.
Prelucrarea datelor de la o reţea de uşi controlate în acest fel se face în cele mai multe cazuri folosind un computer.
Soluţiile de ultimă oră permit integrarea într-un sistem complex a protecţiei la efracţie, incendiu a sistemelor de control al accesului şi televiziune cu circuit închis. Astfel este posibil controlul evacuării personalului în caz de incendiu, urmărirea şi chiar înregistrarea video a persoanelor dintr-un anumit spaţiu, la un moment dat.
Funcţionarea sistemului de control acces poate fi locală sau în reţea. Funcţionarea în regim local permite accesul printr-o uşă a mai multor utilizatori, după un program prestabilit, fără a impune limitări cu privire la numărul de uşi controlate.
Funcţionarea în reţea permite corelarea informaţiei de către unităţile centrale de control acces astfel încât utilizatorii pot accesa trasee prestabilite după programe de acces prestabilite.
Sistemul permite dispecerizarea, printr-un soft adecvat, a spaţiilor în care se realizează accesul controlat. Dacă în reţea este cuplat un PC, atunci prin intermediul programului din calculator se pot realiza următoarele operaţii:
  • configurarea sistemului
  • observarea în timp real a stării uşilor
  • cunoaşterea în timp real a evenimentelor produse
  • vizualizarea tuturor evenimentelor produse în timp de o zi, o săptămână sau chiar ani
  • sortarea evenimentelor după anumite criterii şi afişarea acestora pe ecran sau trimiterea lor la imprimantă
Sistemul de control acces poate funcţiona cu:
 
CITITOR DE PROXIMITATE
Citirea cartelei de proximitate se face prin simpla apropiere a acesteia la o anumită distanţă de cititor. Acest tip de cartelă, teoretic are timp de viaţă nelimitat, la fel şi cititorul. Nefuncţionalitatea nu poate interveni la acest sistem decât prin eventuala distrugere fizică.
Modul de criptare al acestor cartele se face printr-un algoritm, care îl face practic imposibil de decodificat.
 
CITITOARE BIOMETRICE

Diverse moduri de identificare: recunoaşte geometria palmei, sau “harta” vaselor sangvine din palmă sau amprenta digitală.
 
TASTATURA

Elementul clasic dintr-un sistem de securitate de orice natură, permite introducerea unui cod dintr-un anumit număr de cifre.
Se foloseşte independent sau în împreună cu un cititor de cartelă pentru a spori gradul de securitate.
În sistemele fără computer tastatura este cea de la care se face programarea tuturor parametrilor.
Dacă cartela sau codul utilizatorului sunt recunoscute atunci sistemul de control acces va acţiona dispozitivul de blocare a uşii şi va permite accesul.
 
YALA ELECTROMAGNETICĂ

Reprezintă elementul de blocare a uşii, comandat electric de către elementul de control. În locul yalei se poate folosi un dispozitiv magnetic.
În cazul în care, după o intrare autorizată, uşa a rămas deschisă un interval de timp mai lung decât cel programat, sistemul va activa un dispozitiv de avertizare.
În caz de pătrundere neautorizată – forţare a uşii – sistemul va declanşa un sistem de alarmă existent sau o sirenă.
Sistemul de control acces instalat poate fi interconectat cu un sistem de protecţie antiefracţie sau antiincendiu, deja existent şi, de asemenea, poate comanda diferite dispozitive de automatizare (aprinderea luminii, ventilatoare, aer condiţionat etc.)

Doresti sa afli mai multe despre noi? Hai sa ne cunoastem!

Solicitati o consultanta  gratuita despre serviciile noastre.